keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Rajasthan: Jaipur

Jaipuriin saavuin Agrasta aikaisella aamujunalla, jotten haaskaisi aikaa istumalla junassa päivän parhaaseen aikaan. Matka taisi olla noin 5-10 am (täällä käytetään 12h kelloa), ja sujui aikalailla ongelmitta. Edellisestä siirtymästä oppineena käytin tällä kertaa kännykkäni gps-karttaa ja muilta kyselyä varmistaakseni, että osaan jäädä ajoissa pois. Jaipurissa heti junasta astuttuani tietenkin perinteiseen tapaan riksakuskit tulivat kilpaa tarjoamaan apuaan hotellille löytääkseni, ja tällaiseen tarjoukseen tartuinkin. Nuo kyydit ovat sen verran halpoja, ettei maksa vaivaa alkaa kävellen seikkailemaan oudossa kaupungissa kaikkien kantamusten kanssa. Tällä kertaa kuitenkin satuin kohtaamaan tavallista mukavamman ja hyvää englantia puhuvan kuskin, joka matkan aikana myös esitteli vihkoansa täynnä yltiöpositiivista palautetta muilta matkaajilta ympäri maailmaa. Kaveri nimittäin tarjoutui myös oppaaksi kaupungin esittelyyn, mikä sinänsä lyhyillä parin päivän käynneillä on kieltämättä kätevää, kun kuskiakin tarvitaan usein. Yleensä haluan olla tällaisista sopimuksista vapaa, mutta ajattelin nyt tällä kertaa antaa Mohammadille mahdollisuuden.


En oikeastaan ole ihan varma, mikä monista luokista tämä lopulta oli.
Ei ainakaan myöhemmin suosimani yleinen ja halpa sleeper, ehkä hieman "parempi".

Jälkikäteen ajatellen mielipiteeni tuosta ratkaisusta ovat ristiriitaiset, mutta hyvä kokemus se oli. Mohammad - jonka samannimiseksi esittäytyneen pikkuveljen kanssa ajelin pari seuraavaa päivää - tuli vieneeksi minua niin tavallisille nähtävyyksille, kuin epätyypillisempiin ja vähemmän turistisiin, mielenkiintoisiin paikkoihin. Velipoika oli nuori ja rento kaveri, jonka kanssa myös parit oluset tuli otettua, ja joka jopa kutsui minut pariin kertaan kotiinsa illallistamaan perheensä kanssa. Niin ja yhtenä päivänä seuraksi riksakuskikaverinsa häihin n. 100km päähän, muslimivaltaiseen pikkukylään Sikarin lähistöllä. Tämän menon varjolla kylläkin osa päänähtävyyksistä jäi ajanpuutteessa näkemättä, mutta kyllä siihen kohteissa juoksenteluun alkoikin nopeasti kyllästymään.


"Vaaleanpunainen kaupunki" -nimitys lienee hieman harhaanjohtava, ottaen
huomioon, että alueen väri on enemmänkin oranssi, ja sekin vain eturivissä..  

Lisää kuvia:

tiistai 1. lokakuuta 2013

Agra ja Fatehpur Sikri (Uttar Pradesh)

Noniin, ehkä nyt on hiljalleen aika saada niitä matkakuvia tänne, alkaa nimittäin seuraava kolmeviikkoinen matkailumahdollisuuskin jo lähestyä... Ensimmäinen kohteenihan oli Agra, kaupunki joka on tunnettu lähinnä Taj Mahalista. Tuo loistelias mogulin vaimon hauta oli kyllä pramea ilmestys - vaikkakin läheltä nähtynä yllättävän pieni, komea lähestyminen porttien ja puistojen läpi kun korostaa näkyä huimasti. Hirveästi muuta Agrassa ei sitten oikein ollutkaan; parit näyttävät monumentit ja linnoitus, joita löytyi myöhemmistäkin kohteistani kyllästymiseen asti. Kaupungin kadut Taj Mahalin lähellä, missä kohtuuhintainen hotellinikin sijaitsi, olivat kyllä sinänsä mielenkiintoinen kapeiden mutkittelevien väylien muodostama labyrintti.

Ajankohta oli tälle käynnille hyvä, sillä turistien suhteen elettiin hiljaista kautta; jonotella ei tarvinnut missään. Hinnoista sen verran, että suhteessa hintatasoon kallista oli: Taj Mahal esim. ulkomaalaiselle 500 rupiaa (5,9€), ja halpa hotellini 900 rupiaa/yö (10,6€). Vertailun vuoksi, myöhemmin selvisin hotelleissa enimmäkseen noin kolmellasadalla rupialla. Olin alun perin varannut täällä oloon neljä yötä, mutta lähdinkin sitten nähtävyydet nähtyäni jo päivää aiemmin eteenpäin.


Näistä toinen toistaan suuremmista äänitorvista päivittäiset rukoukset
raikaa niin, että varmaan muidenkin uskontokuntien jumalat ne kuulee...


Pakollinen kuva 1.
Lisää kuvia: